miercuri, 25 noiembrie 2009

Vrem sa avem cu cine vota!!!


 Odata cu trecerea timpului  mecanismele puterii devin mai complexe, mai greu de analizat si de aceea aparent mai umane. Este suficient sa aruncam o privire in urma noastra si acest adevar va deveni evident. Sa luam numai istoria romanilor, incepand cu momentul reformator 1989: uciderea unui presedinte, orchestrarea unei revolutii, Iliescu multumind minerilor, o hotie in masa numita privatizare, Caritas, deturnari de fonduri europene, legi pentru alesi, promisiuni electorale nefondate, coruptie. Simti un nod in gat si te cuprinde tristetea, insa nu poti sa nu observi ca exista un progres in felul in care actioneaza vointa de putere.

Ceea ce ne deranjeaza de fapt este ca ni se spune in fata cat suntem de prosti, sau mai bine zis ca suntem mai prosti decat restul lumii. Singura pretentie valida vis-a-vis de clasa politica actuala este ca ar trebui sa depuna ceva mai mult efort: timpuri noi cer iluzii noi. Suntem dispusi sa dormim atat timp cat ni se ofera un vis frumos. Vrem deci o varianta autohtona a visului american, vrem valori corporatiste si teorii complicate in care sa credem. Vrem sa avem cu cine vota!!! 

Filmuletul de mai jos (multumesc Runbaby) ne intristeaza pentru ca ne plaseaza intr-un spatiu temporal mult prea indepartat fata de miscarea zilelor noastre, ne face sa parem inapoiati. Istoria se repeta intr-o alta forma, si fara sa vrem (nu stim ce altceva sa facem) suntem deranjati de aceasta discordanta in aparente. Deficitul nostru nu merita sa fie analizat decat prin forma desueta, perimata a iluziei ce ne este vanduta, caci speranta si goana dupa iluzii s-ar transforma in prostie daca am socoti ca presiunea divergenta a vointei de putere asupra naturii noastre umane se va schimba vreodata.


3 comments:

{ runbaby } at: 25 noiembrie 2009, 19:58 spunea...

citeste si articolul asta, zice, in mare, acelasi lucru :) - http://www.dilemaveche.ro/index.php?nr=301&cmd=articol&id=11884

{ Unknown } at: 27 noiembrie 2009, 21:26 spunea...

Hmm, sper ca nu se intelege acelasi lucru, totusi... Nu prea imi place ce zice Mandruta acolo...

{ runbaby } at: 4 decembrie 2009, 11:59 spunea...

pai nici mie nu-mi place, dar e adevarat, din pacate. copiez pasajul care mi s-a parut similar ca mesaj cu textul tau (sau cu ce am inteles eu din el :)

"Nu mai vedem toate astea, şi nu pentru că mergem repede. Ci pentru că mintea noastră nu mai vrea, nu mai poate, nu mai suportă să mai locuiască aici, unde nimic nu se mişcă. În zece ani, marea noastră realizare naţională e autismul. Ne-am construit mici fragmente de realitate paralelă, în care trăim stereotipurile culturii globale a clasei mijlocii. Cînd evadăm din zona de siguranţă, luăm o parte din ea cu noi, ca o bulă semitransparentă, care ne ajută să nu ne rătăcim sau să lovim vreo vacă cu maşina. În rest, imaginea se opacizează brusc la apariţia Vechii Românii, după acelaşi procedeu din televiziune, cînd blurăm anumite detalii. Cînd punem o perdea electronică peste fragmente din cadru care ar putea leza persoanele mai sensibile la sînge, lacrimi şi, în general, privelişti triste."

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2011 Paranoiatopia. All Rights reserved
RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger. Design by dzignine based on Minima-White code frameworks