joi, 23 septembrie 2010

Moarte cu cartofi prajiti


Cand Mosu a pocnit-o de a aruncat-o pana in peretele din spatele ei, peste Suzana care zacea acolo cu un castron de cartofi prajiti in brate, ei bine atunci a simtit ca o parte din ea a ramas nemiscata. Si aceasta umbra ascunsa in ea s-a gandit: bine imi face. Ce altceva merita o proasta venita la produs in Italia? Asa a intrebat umbra. Si gandul acesta i-a ramas cumva blocat intre peretii capului, in cutia pe care o crezuse goala in atatea randuri.

Dar acum, pe masura ce corpul ii aluneca de-a lungul peretelui, capul i se deschide si in mintea ei aluneca o avalansa de ganduri. Multi licurici intr-un vas negru din lut. Se prelinge adanc in betia de ganduri la care umbra, ramasa in picioare, asista pasiva. Privirea i se pierde pe chipul lui Mosu. Este nervos, pestele. Urechea prinde tipatul ascutit al Suzanei si apoi pe cel al castronului cazut pe podea, insa ea uita de toate acestea. "Tarfa proasta!" Vede cartofii prajiti risipiti pe podea si nu stie de cine ii este mila: de ei, sau de ea? Curge in continuare, ca un suvoi. E zapuseala. Ii curge si rimelul. Nu mai e ea, si totusi.

Se simte usoara. Se decide sa fuga. Mosul se agita prin casa, dintr-o parte in alta; vorbeste la telefon; din cand in cand urla. Suzana culege cartofii de pe jos; ii pune inapoi in castron; uneori baga cate unul in gura. Nu par sa o bage in seama. Iese in graba din casa, aluneca prin gradina din fata si trece prin poarta. Se lasa purtata mai departe de gand, din curte in curte, de-a curmezisul cartierului de la marginea Romei. O lumina portocalie imbraca fatadele si banuti stralucesc in ferestre. Vantul o cheama in parc, aproape ca o ia de mana si o invita printre copaci. Ea priveste printre frunze la soare si se lasa purtata. Coboara privirea, isi cauta locul cu uimire si il gaseste. Se lipeste acolo si asteapta cuminte. In scurt timp, un alt suflet ratacit va poposi si impreuna vor alcatui o samanta.
 
 

Copyright © 2011 Paranoiatopia. All Rights reserved
RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger. Design by dzignine based on Minima-White code frameworks