miercuri, 11 mai 2011

Orientarea sexuala nu este o alegereCand am aflat de afisul cu bebelusul purtand la mana eticheta pe care scrie "homosexual"  mi-am spus ca ideea aceasta de advertisement trebuie sa mai fi fost vehiculata la un moment dat. O cautare rapida pe Google mi-a returnat afisul de mai sus. Am aflat astfel ca acesta a fost folosit in 2007 de catre autoritatile locale din Toscana intr-o campanie impotriva homofobiei, promovand totodata si un festival de creativitate local.

In interpretarea multora, afisul cu pricina pare sa sustina o justificare pur genetica a homosexualitatii si tocmai de aceea probabil ca nu reuseste sa convinga. La ora actuala nu exista argumente solide pentru sau impotriva unei gene a homosexualitatii. Ma intreb insa daca este nevoie de o justificare genetica pentru a accepta o orientare sexuala diferita de cea a majoritatii. Asa cum nu cautam explicatii referitoare la alte caracteristici si comportamente umane exclusiv pe baze genetice, nu vad de ce am face-o atunci cand vorbim despre homosexualitate. Exista o gena a depresiei, sau a inteligentei, sau poate a obezitatii? Cat de relevant este acest lucru pana la urma?

Este cu mult mai pertinent sa lamurim aceasta controversa aplecandu-ne asupra studiilor facute despre psihologia individului. Potrivit lui Carl Gustav Jung, personalitatea umana este determinata de un cumul de caracteristici innascute, de niste tendinte naturale care dicteaza intr-o anumita masura dezvoltarea sa ulterioara ca adult. In 1913, la Munchen, Jung prezenta teoria sa cu privire la doua tipuri de personalitate opuse: introvertitul si extrovertitul. Un introvertit va avea tendinta innascuta, spunea Jung, de a se retrage spre sine insusi, de a fi mai receptiv la tumultul sau interior, insa aceasta tendinta poate fi corectata prin presiunea unor factori externi sau care tin de individ, respectiv prin constrangere psihologica sau autoeducare. La acelasi congres la care Jung isi expunea teoria sus amintita era prezent si nimeni altul decat fondatorul psihanalizei, Sigmund Freud. Desi la momentul respectiv teoriile celor doi in domeniul psihanalizei luasera traiectorii divergente, problematica dezvoltarii personalitatii ca rezultat al unor forte interioare, adanc inradacinate in subconstientul individului, ramanea un punct congruent. Fiinta umana nu este rezultatul exclusiv al actiunii factorilor de mediu si nu este nevoie decat de o sondare a forurilor noastre interioare (daca mai suntem in stare sa le regasim) pret de cateva minute pentru a intelege acest lucru. Suntem diferiti din momentul in care ne nastem, reprezentam ceva mai mult decat niste simple vase de lut menite sa fie umplute cu o substanta sau alta. Avem propria noastra forma si suntem pusi in miscare si de subconstient. Nu suntem o apa si un pamant ci fiinte spirituale; ca atare, ar trebui sa apreciem subtilele diferente care ne confera unicitate.

Teoria de mai sus insa nu place multora pentru ca ea este perceputa ca argument impotriva vinii pe care se bazeaza sistemul religios crestino-iudaic. Adeptii religiosi in cauza vor cauta sa ofere contra-exemple inlocuind caracteristicile umane si tendintele comportamentale cu patologii sexuale sau de alta natura, deturnand astfel rationamentul logic. Motivatia este simpla: nu poti arata cu degetul pe nimeni atat timp cat nu oferi la schimb liberul arbitru. Hermann Hesse spunea ca Dumnezeul crestinilor este unul incomplet, el inglobeaza exclusiv puritatea, bunatatea, dreptatea. Zeii grecilor antici erau din acest punct de vedere mai racordati la perceptia individului asupra vietii. Erau zei gelosi, razbunatori, capriciosi, asa cum percepem uneori mana destinului si fenomenele naturale. Prin comparatie, Dumnezeul crestinilor este unul perfect si atunci tot ceea ce pare sa stirbeasca aceasta perfectiune este impins catre natura umana, imperfecta, prin teoria pacatului originar.

Sa presupunem pentru un minut ca nu exista o tendinta homosexuala innascuta, ca toti indivizii cu orientare sexuala diferita de cea a majoritatii au dobandit-o pe parcurs. La ce varsta am putea spune ca se produce aceasta modificare dramatica in personalitatea individului, aceasta schimbare de traiectorie neasteptata. Altfel spus, ce varsta ar trebui sa aiba copilul din imaginea de mai sus - doi ani, cinci ani, doisprezece ani? Sau poate optsprezece ani, varsta de la care esti liber sa iei decizii si de la care poti fi invinuit pentru ele? Este ridicol sa iti imaginezi ca un tanar de optsprezece ani se trezeste intr-o dimineata si decide (atentie la liberul arbitru) ca incepand cu acea zi va fi homosexual, alterand astfel emotiile si sentimentele proprii. Orientarea sexuala tine de o anumita tendinta innascuta care incepe sa se manifeste in viata individului odata cu inceputul adolescentei. Homosexualul nu ia o decizie constienta in acest sens, asa cum nici heterosexualul nu o face.

Acest lucru devine si mai clar daca aruncam o privire spre rezultatele cercetarilor empirice ale lui Alfred Kinsey, publicate pentru prima data in 1948 intr-un prim raport asupra sexualitatii barbatului. Pe scurt, Kinsey constata ca orientarea sexuala nu este un lucru batut in cuie: un individ nu este fie heterosexual fie homosexual, ci se afla undeva pe o scala a acestor doi poli extremi. In acest context comparatia mea anterioara cu cuplul introvertit - extrovertit al lui Jung este cu atat mai relevanta. Nu putem vorbi de un tip de personalitate exclusiv extrovertit, ci de o tendinta care se situeaza undeva mai aproape de acest tipar teoretic.

Homosexualul nu decide asupra orientarii sale sexuale. Singura decizie pe care o poate lua la un moment dat este sa traiasca in acord cu sine insusi. Reprimarea orientarii homosexuale nu il face pe individ heterosexual insa in mod sigur ii afecteaza capacitatea de a trai autentic. Este incorect sa ii atribuim nou-nascutului o astfel de eticheta? Nu mai mult decat daca am spune ca micutul este fie heterosexual, fie introvertit, fie un bun crestin.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2011 Paranoiatopia. All Rights reserved
RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger. Design by dzignine based on Minima-White code frameworks