sâmbătă, 11 februarie 2012

Două povestiri ale tânărului Philip Roth


"Portnoy's Complaint" este prima carte a lui Philip Roth pe care am citit-o, fiind oarecum atras de controversele stârnite de roman la apariție, în 1969. New Yorker a numit-o atunci una dintre cele mai deochiate povești spuse vreodată. Cartea este de fapt confesiunea unui tânăr nevrotic cu obsesii sexuale dintre cele mai bizare; un fragment de șoc reprezentativ - Portnoy se masturbează cu un ficat de porc pregătit apoi de maică-sa pentru cină. Obsesiile sunt puse pe seama vinovăției cultivate în sânul familiei evreiești, pe fundalul discordant al mișcării de eliberare sexuală ce zguduia America de Nord la acea vreme. Lamentările lui Portnoy se îndreaptă în toate direcțiile - religie, politică, istorie, cultură - iar abordarea din perspectiva devianței sexuale este interesantă și executată magistral de scriitor. Devine agasantă totuși insistența cu care Roth, prin vocea lui Alexander Portnoy, face din priapismul său mental o problemă evreiască. Tonul rămâne acuzator, nimic nu este asumat. Mi-a plăcut cartea, însă nu mi-a plăcut de Roth.

Cinci ani mai târziu, într-o continuare a primului său text confesional, în "My Life As a Man", tonul ironic este și mai atenuat, Roth strânge din pumni și fumegă. Ținta este desigur femeia, fie că este vorba de fosta lui soție, fie de propria mamă. Construcția este originală și sinceritatea asumată, însă Roth pare să fie motivat în primul rând de răfuieli personale. Peter Tarnopol, personajul prin care Roth își expune povestea de această dată, este josnic, misogin și egocentric în așa măsură încât ficatul de porc de mai înainte pare dintr-o dată mai ușor de digerat.

Recent însă, am găsit în arhivele The Paris Review două povestiri publicate în 1958, pe vremea când Philip Roth avea doar 25 de ani. A fost reconfortant să citesc un text în care vocea lui Philip Roth, agilă și maiestoasă fără doar și poate, are tonalități joase și nu eclipsează firul narativ. "American Pastoral" a intrat în lista mea de lecturi obligatorii pentru anul acesta.

Mai jos, cele două povestiri ale tânărului Roth.

Epstein, Philip Roth, The Paris Review, 1958

The Conversion of the Jews, Philip Roth, The Paris Review, 1958

 

Copyright © 2011 Paranoiatopia. All Rights reserved
RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger. Design by dzignine based on Minima-White code frameworks