sâmbătă, 11 februarie 2012

Povestea Oiței Năzdrăvane


Este zi de sărbătoare, Sfântul Pricopsit cel Mic, și micuțul Toma este ascultat la lecții de către tatăl său. În lipsa unor alte surse de inspirație, copilul caută răspunsuri în pata de igrasie de pe perete. Lângă fereastră își face apariția un personaj bizar și, de frică, Oița Năzdrăvană cu blana pătată de igrasie alunecă jos de pe perete și se refugiază în pantalonii băiatului.


"Toma se uită la pata neagră de igrasie ce acoperă un sfert de perete. În formele ei găseşte inspiraţie. Printre contururile negre vede un pui cu două picioare groase, ca de purcel. Capul este sucit şi în loc de aripi puiul are două palme cu câte patru degete. Zidurile se trag mai aproape şi tencuiala oftează.
- Păsările pică din copac atunci când vine frigul, răspunde copilul.

Pion bifează pe marginea caietului. Bărbia îi zâmbeşte. Privirea Margăi a trecut la cealaltă icoană.
- Cum mor gândacii?

Lui Toma îi apar în minte gândacii care vin prin scurgerea de la baie. Sunt lunguieţi şi roşii. Se adună în jurul cârpelor îngrămădite sub chiuvetă şi se pun pe taifas. Îşi povestesc ce au văzut prin casele oamenilor, schimbă impresii despre ţevi ruginite şi guri de canalizare. Gândacii sunt fiinţele tuturor detaliilor. Undeva la subsol probabil că şi-au făcut o hartă a întregului bloc, până la cea mai mică îmbinare de ţeavă. Şiruri întregi de gândaci traversează interiorul pereţilor reci. Toma a văzut-o pe Marga cum storceşte gândacii cu talpa pâslarilor.
- Gândacii sunt striviţi, răspunde în cele din urmă. Zâmbeşte victorios că nu a căzut în capcană şi întinde mâna în faţă să exemplifice. Gândacii sunt striviţi în pumn, zice mândru."

Puteți citi întreaga poveste pe LiterNet.ro - Povestea Oiței Năzdrăvane.
 

Copyright © 2011 Paranoiatopia. All Rights reserved
RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger. Design by dzignine based on Minima-White code frameworks