luni, 13 august 2012

Scott Fitzgerald: Thank you for the light"Thank you for the light" este un short story pe care F. Scott Fitzgerald l-a trimis editorilor The New Yorker pentru publicare în 1936. La începutul acestei luni, după nu mai puțin de 76 de ani, povestirea a apărut în paginile revistei. Desigur, celor de la The New Yorker nu le trebuie o viață de om pentru a-și citi corespondența: inițial povestirea a fost respinsă, probabil din cauza tratamentului ireverențios aplicat de autor Fecioarei Maria. Nu a fost doar atât: forma scurtă, de sketch, ca de altfel și cheia fantastică, au încrețit fruntea înaltă a editorului de la vremea respectivă, după cum se poate observa din refuzul trimis lui Fitzgerald:

We’re afraid that this Fitzgerald story is altogether out of the question. It seems to us so curious and so unlike the kind of thing we associate with him, and really too fantastic. We would give a lot, of course, to have a Scott Fitzgerald story and I hope that you will send us something that seems more suitable. Thank you, anyhow, for letting us see this.
Timpurile se schimbă. Fecioara Maria s-a obișnuit între timp cu blasfemii și injurii, editorii The New Yorker nu se mai sfiesc de cuvinte golașe precum fuck sau negro, iar criticii au avut ocazia să constate că fantasticul produce în mod constant adevărate bijuterii literare. Ca să nu mai spun că în comparație cu un tweet, un sketch devine o lectură suficient de consistentă pentru a mulțumi un public cu pretenții dintre cele mai alese.

Dar să ne întoarcem la poveste: doamna Hanson este o doamnă oarecum ștearsă, la vreo patruzeci de ani, cu o patimă deloc ciudată în viața de zi cu zi. Paradoxal, o povestire despre o femeie cu o pasiune pentru fumat poate părea bizară. E practic povestea celui care are o țigară, dar nu găsește un foc, conflictul fiind cumva rezolvat de o intervenție divină. Deja vorbesc prea mult, mai bine citiți povestea în The New Yorker.


 

Copyright © 2011 Paranoiatopia. All Rights reserved
RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger. Design by dzignine based on Minima-White code frameworks