duminică, 23 decembrie 2012

Povestea Paulei


Paula, femeia despre care vreau să vă spun, e o femeie cât se poate de obișnuită. Aș spune chiar foarte obișnuită, dar asta ar face-o cumva specială și nu vreau să las o așa impresie. Mai mult, se impun anumite reguli de gramatică fără de care nu ne-am putea înțelege.

Nimic în descrierea aspectului său banal nu ar putea să atragă atenția: nici părul negru mat de lungime medie, nici privirea cenușie, nici cutele fine din jurul gurii timide, lipsite de expresie. Nici chiar îmbrăcămintea ei, a eroinei noastre ordinare, această cum-îi-spune-Paula, nici chiar felul ei de a purta o haină de blană sau un pantof bordello, nici măcar atât nu poate fi descris pentru că, prin transfer psihologic, cititorul deja s-ar gândi la un personaj, ar vizualiza o Paulă și această fantasmă ar fi mai articulată, mai viu colorată, decât acest original șters despre care, iată, nu se poate spune nimic.

Și totuși, această Paula are o viață și un destin. N-am inventat-o eu, prin urmare nu face parte din inventarul de umbre moarte al ficțiunii mele orgolioase/glorioase. Cu toate astea, acum și aici, sunt în stare să jur că am creat personaje mai interesante/umane decât această Paulă.

O văd însă, și dacă vreau pot să o și pipăi. Cine și-ar dori însă asemenea lucru? Nu ar fi nici măcar un gest abject, ar fi ca și cum aș atinge un perete proaspăt văruit și nimic mai mult.

Ce face Paula? Iat-o pe prima treaptă a scării, se oprește, duce mâna la gură, apoi se scarpină în mijlocul feței, își dă la o parte o șuviță de păr de pe frunte, după care pleacă mai departe. Nici chiar o abordare paranoică de cercetare a realității nu poate ajuta pentru că existența acestei femei nu relevă nimic, este golită de orice aspect, refuză orice reprezentare artistică.

Și mă întreb atunci, sau mai bine zis vă întreb pe voi, cititorii: mai are rost să vorbim despre această tristă făptură? 

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2011 Paranoiatopia. All Rights reserved
RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger. Design by dzignine based on Minima-White code frameworks