miercuri, 11 septembrie 2013

Eutanasia - o definiție


Dacă aș ieși în stradă și aș provoca moartea unui om care nu suferă de o boală incurabilă și nici nu și-a exprimat acordul în privința propriului său sfârșit, nimeni nu și-ar imagina că fapta mea se numește eutanasiere. Ar conta prea puțin dacă aș aplica o metodă nedureroasă. Nu văd de ce definiția poate fi trunchiată în cazul câinilor sau a animalelor din abatoare. Evident, în măsura în care nu suferă, acestea ar prefera să-și ducă traiul mai departe. Alegerea și pretinsele beneficii de pe urma morții aparțin în totalitate omului. Animalul este o victimă și nu receptor al milei noastre. 

Un discurs cu accente politice, referitor la o problemă ce creează divergențe de opinie, nu ar trebui să fie încețoșat de asemenea eufemisme. Indiferent dacă ești pentru sau împotrivă, să le spunem lucrurilor pe nume: vorbim de felul în care ucidem câinii și nu de eutanasierea lor.

Nu e o simplă chestiune de limbaj, căci falsa sinonimie dintre ucidere și eutanasie oglindește felul în care alegem, conștient sau nu, să reducem semnificația unui act cu repercusiuni grave pentru animalul în cauză. E mai confortabil să vorbim de eutanasierea reglementată prin lege decât despre uciderea în masă a câinilor. Tocmai aici e problema: dacă nu ne asumăm faptele așa cum sunt, ne va fi tot mai ușor să le repetăm, să le integrăm în firescul vieții cotidiene, la adăpostul unui limbaj de lemn care treptat va afecta raționalitatea discursului. La un moment dat ne vom trezi că vorbim despre lucruri pe care nu le cunoaștem, folosind cuvinte care și-au pierdut sensul.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2011 Paranoiatopia. All Rights reserved
RSS Feed. This blog is proudly powered by Blogger. Design by dzignine based on Minima-White code frameworks